| Ο δρόμος του Τίμη Ευθυμίου για το Ευρωκοινοβούλιο Εγκεκριμένος κι απ' το Facebook (Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ) |
|
Ο Τίμης Ευθυμίου δηλώνει γνώστης των βασικών ευρωπαϊκών θεμάτων, όπως και των διαδικασιών προώθησής τους. Τον βοηθά η πολύχρονη πολιτική δραστηριότητά του, αλλά και η πρόσφατη ενασχόλησή του με επιμέρους ευρωπαϊκά θέματα, ως υπουργός Γεωργίας. "Συμμάχους" στον προεκλογικό του αγώνα για την Ευρώπη, δηλώνει πως έχει χιλιάδες νέους, φίλους του στο Facebook.
Ερώτηση Τι σημαίνει η διεκδίκηση έδρας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Συναγερμού. Μήπως επικυρώνει την επιστροφή σας στην ενεργό πολιτική από την έπαλξη που πρωτο-δραστηριοποιηθήκατε; Απάντηση Για μένα πολιτική σημαίνει ανάμιξη στα κοινά, είτε από το πόστο του πολιτικού, είτε από τη θέση του ενεργού πολίτη. Μετά την αποχώρησή μου από το Υπουργείο Γεωργίας είχα εμπλακεί ενεργά στην εκστρατεία των προεδρικών εκλογών υπέρ της υποψηφιότητας Κασουλίδη. Με απλά λόγια δεν έμεινα ανενεργός στην πολιτική σκηνή, με την δραστηριοποίησή μου μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Συναγερμού, του κατ΄ εξοχήν ευρωπαϊκού κόμματος. Δεν είναι κρυφό πως ο ΔΗΣΥ ανήκει στον μεγαλύτερο πολιτικό σχηματισμό του ευρωκοινοβουλίου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ είναι γνωστοί και οι αγώνες του Συναγερμού για την υπόθεση της Κύπρου. Η ενίσχυση του ΔΗΣΥ στις ευρωεκλογές ενισχύει περισσότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη φωνή της πατρίδας μας, αλλά και τις όποιες θέσεις μας σε κάθε θέμα που απασχολεί τον Κύπριο πολίτη. Ερώτηση Λίγες οι έδρες, για τους Κύπριους διεκδικητές. Πολλοί οι κομματικοί ανταγωνιστές, αλλά και οι φιλόδοξοι συναγωνιστές. Δέχεστε και πυρά "εκ των έσω"; Απάντηση Εγώ δεν ασχολούμαι μ' αυτά τα θέματα. Κρίνω πως τα έξι πρόσωπα που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ είναι αξιόλογα κι ο καθένας μπορεί να προβληθεί απ' τη δραστηριότητα και το κύρος του, με αχρείαστα τα χτυπήματα "κάτω ή ...πάνω απ' τη μέση". Σε πρόσφατη συνάντηση των υποψηφίων με τον Πρόεδρο του κόμματος, όλοι συμφωνήσαμε για το αυτονόητο. Να προβληθούν πρωτίστως οι θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού κι ο καθένας σε θεμιτά πλαίσια να προβάλει τη δική του υποψηφιότητα. Ερώτηση Ποιους θα συσπειρώσει η υποψηφιότητά σας; Πέραν του περιβάλλοντος του κόμματος το οποίο σας φιλοξενεί στο ψηφοδέλτιο σε ποιους άλλους κύκλους και άτομα απευθύνεστε; Απάντηση Έχω επαφή με τη βάση του Συναγερμού, προσπαθώ στην κάθε επαρχία να προβάλω τις θέσεις μου σε κομματικές συνάξεις, αλλά να συνδιαλέγομαι για τα ευρωπαϊκά θέματα και τις θέσεις που πραγματεύομαι ως υποψήφιος με τον κάθε πολίτη. Επιχειρώ να δω όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα για να εξηγήσω γιατί διεκδικώ θέση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και γιατί πρέπει να στηριχτεί η δική μου υποψηφιότητα. Αυτό άλλωστε δεν κάνουν όλοι οι υποψήφιοι; Ερώτηση Γιατί πρέπει να στηριχτεί Ο κ. Ευθυμίου; Ποιο είναι το κεντρικό σας επιχείρημα, ή το πλεονέκτημά σας έναντι των ανθυποψηφίων σας; Απάντηση Πρέπει να πω πως έχω ζήσει τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιλαμβάνομαι πόσο σημαντικό είναι να έχεις διεκδικητική πολιτική στα διάφορα συμβούλια. Είμαι ενάντιος του αφορισμού πως "οι Βρυξέλλες αποφασίζουν". Κανένας δεν αποφασίζει χωρίς τη δική σου συμμετοχή και παρέμβαση. Θεωρώ ως πλεονέκτημα το ότι έζησα τις διαδικασίες που τηρούνται μέσα από τα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας. Θα πείτε πως αυτά είναι ζητήματα ενός μόνο τομέα. Ναι, αλλά σκεφτείτε και την ευρύτερη διάσταση των σχετικών θεμάτων, που αφορούν τους διάφορους κλάδους, αλλά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Δεν περιμένω να γνωρίσω τώρα πώς λειτουργούν οι θεσμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε θα ανακαλύψω τώρα τους τρόπους που πρέπει ένας ευρωβουλευτής να απαιτήσει και να διεκδικήσει. Ερώτηση Από καιρό διακρίναμε μια προνοητικότητα του Τίμη Ευθυμίου να μη χάσει επαφή με ανθρώπους που πολιτικά τον υποστήριζαν στο παρελθόν, αλλά και με μια στροφή προς νέους ανθρώπους. Αυτή την ερμηνεία έχει κι η δραστηριοποίησή σας στο Facebook; Απάντηση Το θεωρώ επιβεβλημένο, ίσως κι αναπόφευκτο στους καιρούς μας για όποιον πολιτικό θέλει να έχει μια σταθερή και γόνιμη επικοινωνία με τους νέους. Πρέπει να αντιληφθούμε πως η ηλεκτρονική επικοινωνία, με το ίντερνετ, τις ιστοσελίδες, το Facebook, είναι ίσως το μοναδικό μέσο για να μάθουμε τα ενδιαφέροντα, τον τρόπο σκέψης των νέων. Βρήκα μεγάλη ανταπόκριση με τους νέους στην επικοινωνία, μέσω του Facebook, σε θέματά τους, που προηγουμένως δεν γνώριζα και πιθανόν να μη μπορούσα να αντιληφθώ. Ερώτηση Με πόσους νέους επικοινωνείτε ηλεκτρονικά; Απάντηση Αυτή της στιγμή έχω 3 χιλιάδες φίλους στο Facebook. Με την πλειονότητα αυτών των φίλων έχω επικοινωνία. Πέραν αυτού έχει δημιουργηθεί μια ομάδα υποστήριξης της υποψηφιότητάς μου, που αριθμεί 1700 υποστηριχτές παγκύπρια. Το σημαντικότερο απ' όλη αυτή την υπόθεση είναι η επαφή με τους νέους ανθρώπους κι η δυνατότητα να αφουγκράζεσαι τους προβληματισμούς τους. Να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος που τους θεωρούσαμε απόμακρους και ξεκομμένους από τα κοινά θέματα. Μπορεί εμείς οι παλιότεροι να ήμασταν έτσι, ή να τους θεωρούσαμε "εκτός" χάριν της ευκολία μας, ή της δυσκολίας μας να τους κατανοήσουμε. Ερώτηση Υπάρχουν σχέδια, σκέψεις, πρόγραμμα; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας σε ποια ακριβώς θέματα, από το σημαντικότερο ευρωπαϊκό βήμα; Απάντηση Δεν θα έβαζα συγκεκριμένες προτεραιότητες. Θα έλεγα πως υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία χρειάζεται να ενδιατρίψει κάποιος. Να είμαστε έτοιμοι για τη "Συνθήκη της Λισσαβόνας", που θα αποτελέσει το μείζον θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πέρα από το εθνικό θέμα, που είναι για τη χώρα μας ζήτημα υψίστης προτεραιότητας, θα πρέπει να δοθεί σημασία σε θέματα που αφορούν την βελτίωση της ζωής του Κύπριου πολίτη. Ο κόσμος να ενημερωθεί για τις Βρυξέλλες Ερώτηση Τι πιστεύει πως θα προσφέρει στον Κύπριο πολίτη ο Τίμης Ευθυμίου, αν εκλεγεί βουλευτής στο Ευρωκοινοβούλιο; Απάντηση Πέρα από το εθνικό θέμα, που όλοι οφείλουμε να δώσουμε σημασία, με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα του περιβάλλοντος. Είναι ένας τομέας που στην Κύπρο δεν δώσαμε σημασία κι υστερήσαμε, στην βάση των ευρωπαϊκών νομοθεσιών, που θέτουν το συγκεκριμένο ζήτημα στην πρώτη γραμμή. Επίσης με ενδιαφέρουν οι διεκδικήσεις και οι παροχές στον γεωργικό τομέα, καθώς είναι ένα ζήτημα που έζησα και καταπιάστηκα κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων που χρημάτισα υπουργός. Ερώτηση Πραγματεύεστε κάτι νέο, που δεν το πρόσφεραν, ή δεν μπορούσαν να το προσφέρουν οι προκάτοχοί σας; Πώς κρίνετε τη δραστηριότητα των ευρωβουλευτών μας; Απάντηση Οι ευρωβουλευτές μας επιτέλεσαν ένα σημαντικότατο έργο και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Ας μην ξεχνούμε ότι ήταν η πρώτη μας αντιπροσώπευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν μιλήσω για τους δικούς μας ευρωβουλευτές, του Δημοκρατικού Συναγερμού, θα έλεγα πως πρόσφεραν αξιόλογες υπηρεσίες στην αποστολή που ανέλαβαν. Ερώτηση Τι έχετε να πείτε σ' εκείνη τη μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, που συνεχίζει να βλέπει απαξιωτικά το "ευρωπαϊκό γίγνεσθαι" και να αδιαφορεί για τις επερχόμενες εκλογές; Απάντηση Αγγίζετε εκεί ακριβώς που πονάμε! Είναι ευθύνη της κυβέρνησης πρώτα απ' όλα, αλλά και των κομμάτων και των ίδιων των υποψηφίων να ενημερώνουν συστηματικά και καθημερινά τον κόσμο για τη σημασία και την "εξάρτησή" μας από τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Ταυτόχρονα και για την υποχρέωσή μας να καθορίζουμε με τη συμμετοχή μας και την παρέμβασή μας αυτές τις αποφάσεις. Όταν συγκεντρωθούν ένα εκατομμύριο υπογραφές πολιτών για οποιοδήποτε ζήτημα, τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να παρακούσουν τη φωνή του κόσμου, αλλά είναι υποχρεωμένα να το εγγράψουν και να το εξετάσουν. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
|