| Τίμης Ευθυμίου (Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ) |
|
Ερώτηση
Κατ΄αρχάς ποιος είναι ο Τίμης Ευθυμίου; (πού γεννήθηκε, πότε, σπουδές, με τι ασχολείται κλπ) Απάντηση Γεννήθηκα στη Λεμεσό τον Οκτώμβριο του 1955. Μετά τη στρατιωτική μου θητεία, πήγα στην Αθήνα όπου σπούδασα χειρούργος Οδοντίατρος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με την επιστροφή μου στην Κύπρο, εργάστηκα στο ιατρείο που διατηρούσα στη Λεμεσό. Η αγάπη μου όμως για τα κοινά και η θέληση για προσφορά στην πατρίδα μου, με ώθησε νωρίς να εμπλακώ ενεργά στην πολιτική. Υπηρέτησα τον τόπο μας μέσα από διάφορες θέσεις, όπως αυτήν του Δημοτικού Συμβούλου, του Βουλευτή αλλά και μετέπειτα από τη θέση του Υπουργού. Παρόλα αυτά, στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που μου απομένει, αιφερώνομε στην οικογένειά μου, στους φίλους και στη μεγάλη μου αγάπη, τη μοτοσυκλέτα μου αλλά και το διάβασμα. Μου αρέσει πάρα πολύ να διαβάζω και να μαθαίνω καθημερινά καινούρια πράγματα. Ερώτηση Τι σημαίνει για σας η παρουσία σας στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου; Απάντηση Η παρουσία μου στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού, αποτελεί τιμή για μένα. Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τον όποιονδήποτε πολιτικό, να αποτελεί μέρος μιας επάξιας ομάδας που αντιπροσωπεύει το κόμμα που αγωνίστηκε και αγωνίζεται καθημερινά για την διασφάλιση των δικαιωμάτων του κάθε Κύπριου – Ευρωπαίου πολίτη ξεχωριστά, μέσα στη μεγάλη οικογένεια της Έυρωπαϊκής Ένωσης. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αποτελεί την πλέον Ευρωπαϊκή παράταξη του τόπου μας. Ας μην ξεχνάμε ότι, πέραν της καθ’ όλα ευρωπαϊκής πορείας που έχει επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια, ο ΔΗΣΥ ανήκει στο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό σχηματισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δεν είναι άλλος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ερώτηση Ποιοι οι στόχοι σας σε περίπτωση εκλογής σας; Απάντηση Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η άποψη που επικρατεί και θέλει τις Βρυξέλλες να αποφασίζουν για’ μας, δεν είναι σωστή και διαφωνώ απόλυτα μ αυτήν. Οι αποφάσεις που έρχονται από τις Βρυξέλλες είναι με τη δική μας συμμετοχή και τη δική μας κατάθεση απόψεων. Η Κύπρος ανήκει σε μια ομάδα κρατών, αλλά παράλληλα διατηρεί και δρα για τη διασφάλιση των δικών της συμφερόντων. Οποιαδήποτε θέματα αφορούν και επηρεάζουν την Κύπρο, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι με απόψεις και εισηγήσεις να τα αντικρίσουμε, ούτως ώστε να τα καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκά για τη χώρα μας. Παράλληλα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε και να παρεμβαίνουμε δυναμικά σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να καταθέτουμε την δική μας παρουσία και άποψη για όλες τις πτυχές και όλα τα θέματα. Ένα σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει το νέο Ευρωκοινοβούλιο, όπως αυτό θα διαμορφωθεί από τις επικείμενες ευρωεκλογές, είναι η Συνθήκη της Λισαβόνας, και ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου θα είναι πολύ σημαντικός. Πρέπει να είμαστε παρόντες στη διαδικασία αυτή και πλήρως ενημερωμένοι, ούτως ώστε μαζί και με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο Κοινοβουλευτικό Κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο, να αποκομίσουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα και να δώσουμε μεγαλύτερη δύναμη στην πατρίδα μας και στο λαό μας. Ερώτηση Ποιες είναι οι δυνατότητες παρέμβασης της Ε.Ε σε ότι αφορά την επίλυση του Κυπριακού σε σχέση και με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας; Μπορεί να λυθεί το Κυπριακό ή ροκανίζουμε το χρόνο; Απάντηση Οι δυνατότητες που παρέχονται μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ότι αφορά το Κυπριακό πρόβλημα, είναι τεράστιες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει καμία από αυτές τις δυνατότητες και αυτό σύντομα θα αποδειχτεί εις βάρος μας. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ενωμένη Ευρώπη, το Κυπριακό πρόβλημα έχει αυτόματα μετουσιωθεί και σε πρόβλημα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει άμεσα να ζητήσουμε την όποια βοήθεια οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μπορούν να μας παρέχουν ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι η λύση του Κυπριακού θα έγγυται στα ευρωπαϊκά πλαίσια. Δεν μπορώ να πώ ότι είμαι ικανοποιημένος από τον ρυθμό με τον οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ των δυο ηγετών. Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, έστω και εκ των υστέρων, να αφεθούν στο περιθώριο οι όποιοι ευρωσκεπτικισμοί πιθανόν να διακατέχουν την κυβέρνηση και να ζητηθεί άμεσα η ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Ας μην ξεχνάμε οτι η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς, η ίδια η Ε.Ε αποτελεί το ισχυρότερό μας όπλο και τον κατάλληλο μοχλό πίεσης προς την Τουρκία, για να συμβάλει επικοδομητικά στην διαδικασία αυτή. Ερώτηση Γιατί ο πολίτης και ειδικά ο νέος πρέπει να στηρίξει το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ; Απάντηση Όπως ανέφερα και προηγουμένος ο Δημοκρατικός Συναγερμός, είναι η παράταξη εκείνη που μας ενέταξε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα είναι μέρος του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικόυ σχηματισμόυ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό Κόμμα που έχει δώσει μεγάλες μάχες προς όφελος της πατρίδας μας. Με έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, έχει σταθεί στο πλευρό της Κύπρου πολλές φορές, είτε αυτό αφορά ψηφίσματα για το Κυπριακό πρόβλημα, είτε αυτό αφορά εκθέσεις για την πρόοδο της Τουρκίας. Αρα, η συμμετοχή μας στη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, θα αποτελέσει ακόμη ενα ισχυρό όπλο στην προσπάθειά μας για να αποκομίσουμε τα μέγιστα ωφέλη ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, το ΕΛΚ είναι σε θέση να επηρεάζει άμεσα τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να καθορίζει την ατζέντα των θεμάτων που τίθενται προς συζήτηση. Με πρωτοβουλίες του ΕΛΚ, έχουν τεθεί και υπερψηφιστεί θέματα που αφορούν την παιδεία, την υγεία και το περιβάλλον. Σημαντικότατο δε είναι το γεγονός ότι με πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την καταπολέμηση των μάστιγων που πλήττουν την νεολαία μας, όπως είναι τα ναρκωτικά και η ανεργία. Συνεπώς η επιλογή του κάθε Κυπρίου ψηφοφόρου, ανεξάρτητα από τον ιδεολογικό του χώρο, θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την καλύτερη δυνατή παρουσία μας στον Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ερώτηση Πώς κρίνετε την ευρωπαϊκή πολιτική στα θέματα παιδείας, περιβάλλοντος και απασχόλησης των νέων; Απάντηση Έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε όλες τις πτυχές που αγγίζει η Ευρωπαϊκή Πολιτική. Τόσο στα θέματα παιδείας όσο και σε θέματα απασχόλησης, έχουν θεσπιστεί σημαντικοί νόμοι, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ανάπτυξη στους τομείς αυτούς. Σ ότι αφορά το περιβάλλον, εχουν γίνει επίσης σημαντικά βήματα. Ασφαλώς δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούν να γίνουν για την βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης, για την καταπολέμηση της ανεργίας η οποία μαστίζει τους νέους μας ιδιαίτερα αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος. Σημαντικότατο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να θεωρείτε η επιβίωση των χωρών που συγκαταλέγονται στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου. Αναμφισβήτητα, η Ευρωζώνη, έχει προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό τις χώρες μέλη, από τα πλήγματα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Όπως είπα όμως, υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν, όπως για παράδειγμα αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος, θέσπιση νέων θέσεων εργασίας που να απευθύνονται ιδιαίτερα στους νέους, συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, καθώς επίσης και μια άμεση κινητοποίηση για να ευαισθητοποιηθεί ο κάθε πολίτης σε σχέση με το περιβάλλον, δισφαλίζοντας έτσι και την μέγιστη δυνατή ποιότητα ζωής του Ευρωπαίου πολίτη. Και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει ενισχυθεί σημαντικά και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο σε οτι αφορά την λήψη αποφάσεων για όλα τα θέματα της Ευρωπαϊκης Πολιτικής. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι με προτάσεις και αντιπροτάσεις να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των πολιτών και την βελτιοποίηση όλων των πτυχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι αυτό και είναι απαραίτητο να έχουμε την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση της πατρίδας μας στον χώρο αυτό και παράλληλα την μέγιστη δυνατή συμμετοχή μας στην ομάδα εκείνη που επηρεάζει άμεσα την οποιαδήποτε απόφαση, όπως είναι η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. |